Skäggets historia

Skägg

Att män har mer ansiktsbehåring än kvinnor är något som alltid varit fakta. Men vad man har gjort med detta har varierat i tiden allt efter vad som ansetts vara trender.

Det man vet om skäggets historia är till stor del det man har listat ut genom skrivna texter och avbildningar av folket som levde då eftersom allt skägg som hört till någon död har brutits ner i jorden den legat i. Sedan har också slutsatser dragits i och med olika verktyg som hittats och som fanns tillgängliga vid tiden man undersöker.

Människans ursprung till våra moderna tider

När vi för ca. 160 000 år sedan var de första människorna, alltså i begynnelsen av arten Homo Sapiens, så är det inte troligt att vi brydde oss särskilt mycket om någon av vår kroppsbehåring. Då var hela ens kropp och dess egenskaper endast något vi hade för att överleva och så var det inget mer med det.

När vi senare började leva i grupper av människor alltså i samhällen och jobbade tillsammans i vår grupp så sparade vi mycket tid. Någon kunde fokusera på att skaffa mat och en annan kunde klura på stjärnornas plats i himlen vilket gjorde att det började likna den form av samhälle där alla har en roll som vi har idag och då fanns helt plötsligt tid för det mer estetiska. Efter gamla egyptiska avbildningar kan det ses att männen ofta hade skägg, ofta i form av ett getskägg från hakan och finputsade sidor. Detta uppnåddes med högst sannolikhet av metoden trådning, där man med hjälp av trådar drar bort håren med dess hårsäckar ur huden.

Senare under medeltiden blev tjocka och fylliga skägg allt mer viktigt då ett långt skägg tydde på att den som bar det var gammal och vis, något som var väldigt eftertraktat under dessa tider. Skägget togs om hand och det hände säkert att konstnärerna som porträtterade de rika männen fick order att lägga till några centimetrar och lite bredd på skägget.

Under dessa tider var skägget något som speglade personen mer än förstärkte dess utseende. Ett straff för ett brott någon har begått kunde till exempel vara att klippa en bit från skägget, något som gjorde att personen såg mindre värd ut än sina motståndare.

Det var det endast var de som hade tid över som kunde bry sig om skägget samt att det endast var de rika som kunde ha det långa tjocka skägget som det inte var i vägen för dem, vilket det hade varit för en vanlig person som jobbade. Den som delade idéer och ville vara som någon den såg upp till härmade ofta dennes utseende, och då även ansiktsbehåringen.

Våra moderna tider

Idag sitter inte makten lika mycket i skägget, även om skägget är något vi associerar med särskilda män. För, i de moderna tiderna har skägget mer utseendekopplingar. Vi känner igen de viktiga männens ansiktsbehåring ibland mer noga än deras bedrifter, Hitler, jultomten och Osama bin Ladin är namn vars skägg vi känner.

Under början på 1900 talet var det renrakade ansiktet ofta det vanliga till följd av de krig som då rådde. Skägg eller mustasch i krig var varken önskvärt eller praktiskt. Detta var något som senare präglade större delarna av 1900 talet tills det att det som tidigare ansetts vara ovårdat tog över- nämligen stubben. Efter filmer med vilda män så som Indiana Jones ville alla ha stubben som antydde att man hade mer spännande saker för sig än att raka ansiktet.

Under alla dessa tider har alltid subkulturer funnits, och olika trender har pågått över hela världen under hela denna tid. Framöver kommer antagligen trenderna att fortsatt svänga, och idag har vi mer tid och fler möjligheter än någonsin att jobba med skägget och anpassa det efter vad man själv gillar och väljer.