Hur man får skägget att sluta klia

Få skägget att sluta klia

Många som vill ha skägg, eller ja vilken ansiktsbehåring som helst, klarar bara att spara ut sitt skägg till en viss punkt innan det börjar klia för mycket och rakhyveln åker fram. För, oavsett hur gärna man vill ha ett tjockt och praktfullt skägg så resonerar många att det inte värt den fruktansvärda klådan som kan komma med att spara ut sitt skägg. Vad ska man då göra? Ska man stå ut eller finns det något att göra åt detta problem? Ja det finns något att göra åt kliandet, låt mig berätta om det.

Varför kliar det?

Först och främst måste vi ta reda på varför skägget kliar. Det allra vanligaste är att skägget kliar i det första stadiet precis när det håller på att växa ut och fortfarande är stubb. Detta eftersom skäggstrån är ganska grova och de lätt irriterar huden när de kommer i kontakt med den. Att skäggstråna ligger och kittlar huden resulterar i att den blir väldigt irriterad och till slut torr. Vi vill klia för att krafsa bort det som ligger an mot huden då den inte är van detta.

Man med kalufs

Har man lite tjockare skägg och har klarat sig igenom denna första plågsamma tid och skägget kliar ändå så kan det bero på andra saker. När skägget växt förbi detta stubb-stadie så borde stråna ha blivit mjukare och huden borde ha blivit van. Nu kan istället andra faktorer så som fukt och mindre roliga åkommor som svamp och infektioner vara aktuella. Är du en person som svettas mycket eller lätt blir varm så blir skägget lite som en filt som stänger inne fukten och värmen mot huden, vilket i sin tur gör huden väldigt irriterad då den måste få andas. Mjäll i skägget är ett vanligt resultat av ett skägg man inte vårdat väl.

Bota kliandet

Är vi i det första stadiet av skäggväxten så är det huden vi måste lugna. Införskaffa en mjukgörande kräm som absorberas av huden (så den inte stannar kvar och gör huden mer irriterad av att den är fuktig) och smörj in skägget morgon och kväll. Behöver du hjälp med att hitta en passande kräm så är det bara att du besöker närmaste skönhetsaffär eller apotek och frågar någon som jobbar där, dessa affärer har ofta även stora sortiment för manlig hudvård och skäggvård.

Tvätta inte heller skägget för ofta. Om du tvättar skägget med stark tvål eller andra starka medel så kommer huden bli ännu mer irriterad och bara klia mer. Självklart ska du tvätta skägget – ett smutsigt skägg kliar ju också – men gör istället detta med en mild tvål eller ännu bättre; med en olja. Det finns särskilda oljor som skonsamt tar bort smuts och orenheter och samtidigt lugnar och mjukgör huden.

Är kliandet till följd av att skägget är tjockt, alltså att det blir fuktigt och varmt så kan borstning hjälpa. Använd vilken borste som helst och borsta igenom skägget med cirkulära rörelser för att öka luftflödet och blodcirkulationen till hårsäckarna. Detta kommer kännas fantastiskt och det blir i princip som massage för ansiktet också. Har fukten och värmen orsakat ett svampangrepp så är det viktigt att göra något åt det. På apotek finns särskilda schampon och krämer som råder bot på svamp så du slipper klådan.

Använder du dig av dessa råd så borde kliandet minska och du kan se fantastisk och bekväm ut i ditt tjocka och välvårdade skägg!