Att ta hand om skägget

Vårdat skägg

Att det enda man behöver göra med ett skägg är att låta det växa för att det ska se tjockt, friskt och välvårdat ut är fel. Ja det var så de ”gjorde förr” men om du vill hålla dig modern enligt de senaste hundra årens standard så kan det vara ett steg i rätt riktning att ta hand om skägget. Och det handlar inte bara om att det ska se bra ut, det ska vara friskt och rent också. Så, för att du ska kunna göra ditt skägg till det bästa det någonsin varit så är detta en guide som kommer hjälpa dig!

Tvätta det

Ja vi förstår att du tvättar ditt skägg, men med vad? Du skulle väl inte använda din vanliga ansiktstvål i ditt hår så varför använder du den då i skägget? Det fungerar absolut att använda vanligt hårschampo i skägget men eftersom huden under skägget är ditt ansikte så kan denna bli irriterad av det starka hårschampot, därför finns det särskilda schampon som är bra för både skägget och ansiktet.

Använd balsam

En karl med skägg

Det är många där ute som till och med hoppar över balasmet i håret på huvudet men skägget kan verkligen behöva bli lite mjukare både för dess estetiska uttryck och känslan mot ditt ansikte. Ett mjukt skägg kliar inte lika mycket och ser mycket mer vårdat ut.

Olja

Dina andra favoritföremål så som de sakerna i skinn, din motor och maten du äter behöver alla en sak, kanske inte i samma form men för samma ändamål. Detta är olja. För att skägget ska bli ännu mjukare och smidigare så behövs olja samt att oljan kan förhindra att skägget blir så torrt att det ser ut som att det har mjäll. Mjälliga skägg är inget som någon tycker är attraktivt, men ett inoljat, mjällfritt och väldoftande skägg är mycket bättre.

Borstning och styling

Du behöver inte lägga en timme på att styla skägget varje morgon, men att borsta igenom det samtidigt som du borstar håret kommer bara göra gott. Hårsäckarna masseras och skägget ser mer ordnat ut, detta är särskilt viktigt när skägget blir längre.

Trimma det

Det kanske viktigaste steget är att trimma och hålla efter skägget. Se till att du håller dig efter någon form du vill uppnå. Detta görs lättast med en särskild skäggtrimmer som går att hitta hos elektornikhandlare eller på särskilda specialistbutiker.